Krajem lipnja IPC d.o.o. uspješno je implementirao sustav Portunus za izdavanje dozvola za ulazak i preuzimanje tereta na Lučkom području Rijeka. Puštanje u rad sustava Portunus iskorak je za IPC koji je time proširio svoju ponudu usluga i servisa iz oblaka i područja upravljanja lučnim prometom (i poslovnim procesima općenito) uz najviše standarde raspoloživosti sustava.

Završetkom projekta IPC d.o.o. potvrdio je svoju vodeću regionalnu poziciju u realizaciji naprednih prometnih sustava.

Sustav Portunus je digitalna platforma razvijena od strane IPC-a i uz tehničku suradnju tvrtke Securitas i samih djelatnika Lučke uprave Rijeka.

REALIZACIJA SUSTAVA

Sastoji se od centralnog upravljačkog dijela, prijenosne aplikacije za terenski nadzor lučkog područja i web-a. Krajnjim korisnicima vidljiv je upravo web naziva Portunus. Portunus je prodajno- tehnički kanal i mjesto gdje krajnji korisnici, prijevoznici u zemlji i inozemstvu, mogu iz ureda i udaljeno zatražiti i dobiti propusnicu za Lučko područje Rijeka. Izdavanje dozvola je povezano sa provjerom dostupnosti tereta i kontejnera kako ne bi bilo nepotrebnih i nepravovremenih dolazaka. Naručivanje termina dolazaka je ujedno i dinamički kontrolirano, a Lučka uprava i koncesionari u luci mogu upravljati frekvencijom dolazaka u realnom vremenu mijenjajući broj dostupnih dolazaka po satu. Izdane dozvole su elektroničkog oblika i šalju se korisniku putem e-mail i sms-a . Sustavom notifikacije moguće je korisnicima i svim učesnicima u sustavu slati dodatne obavijesti vezane uz uvjete dolaska i stanje u prometu npr.

CILJ

Primjena sustava Portunus označila je novo digitalno doba upravljanja resursima Lučke uprave Rijeka , a krajnjim korisnicima omogućen je jednostavniji i praktičniji način ishođenja dozvola uz efikasno korištenje vremenskih i materijalnih resursa. S obzirom na karakter objekta povećanje sigurnosti u Luci također je od početka projekta bitan zahtjev, a ovakav sustav sigurnost povećava u mnogim aspektima. Od upotrebe sustava profitirati će i sam grad Rijeka jer se očekuje smanjenje prometnih gužvi na gradskim ulicama koje vode prema lučkim terminalima.

Više o sustavu Portunus na: www.portunus.hr