Sistemsko inženjerstvo

Imate li više od jednog računala u tvrtki, prirodno je da ih želite povezati u mrežu, osiguravajući tako bržu razmjenu dokumenata, razmjenu elektroničke pošte, zajedničko korištenje resursa (pisači, pristup internetu itd.). Uporabom poslužitelja dodatno olakšavate posao: svi dokumenti i podaci su na jednom mestu, olakšano je njihovo zaštitno spremanje (backup), sa jednog mjesta možete upravljati cijelom mrežom, sigurnost podataka je veća. I sve to radi ne samo u Vašoj zgradi, već može objediniti i sve vaše poslovnice u zemlji i inozemstvu.

Male računalne mreže relativno se jednostavno projektiraju i održavaju. Ali već kada broj računala prekorači broj od pet, mogu se pojaviti problemi kao što su zagušenja i usporen rad, prekidi, gubitak podataka i sl. Svakoj je ozbiljnoj tvrtki potreban robustan operativan sustav, koji neće dozvoliti da se neispravnost u nekom od procesa koji se paralelno odvijaju odrazi na ostale, sustav koji u isto vrijeme omogućava veliku sigurnost podataka od nedozvoljenog pristupa kao i lako povezivanje sa ostatkom mreže.

Virtualizacija poslužitelja

Virtualizacija poslužitelja podrazumijeva postupak prebacivanja fizičkih poslužitelja u virtualizirane poslužitelje. Time poslužitelj koji je do sad obavljao posao pokretanja aplikacija postaje virtualizacijski domaćin a aplikacije koje su se do sad pokretale na nekoliko fizičkih poslužitelja u većini slučajeva možemo u virtualiziranom okruženju konsolidirati na manjem broju poslužitelja, te tako maksimalno iskoristiti njihove performanse.

Nadzor i upravljanje poslužiteljima

Pošto većina tvrtki nema informatičko osoblje specijalizirano za upravljanje poslužiteljima, IPC nudi uslugu nadzora i upravljanja poslužiteljskom infrastrukturom. Nadzor se provodi udaljeno, koristeći profesionalne alate za 24/7 nadzor, kojima se neki problemi mogu predvidjeti i prije nego se pojave, te njihovim rješavanjem izbjegavamo zastoj u radi infrastrukture. Osim nadzora nudimo i usluge oporavka poslužitelja u slučaju da poslužitelj prestane ispravno raditi.

Nadogradnja i migracija poslužitelja

Kako nove verzije operativnih sustava izlaze svake 2-3 godine nije rijetkost pronaći poslužitelje sa operativnim sustavima starima i nekoliko generacija u produkcijskom radu. Postoji više razloga zašto tako nešto nije preporučljivo, a najveći su narušena sigurnost, nekompatibilnost za novijim verzijama aplikacija te manjak modernih funkcionalnosti. Kao preduvjet za ispravan i siguran rad poslužitelja preporučujemo da verzije operativnih sustava koje koristite nisu starije od 2 generacije od posljednje te nudimo usluge nadogradnje poslužitelja (kako operativnog sustava tako i firmwarea).

Kontakt podaci

Za više informacija slobodno nam se obratite na e-mail adresu vladimir.lovrencic@ipc.hr ili telefon 040 395 219.