Sigurnost podataka

U današnje doba informacije koje se obrađuju informatički od ključnog su značaja za rad velike večine firmi. Kako postoji mnogo opasnosti koje mogu ugroziti dostupnost važnih podataka, bitno je organizirati alate i mehanizme kojima te opasnosti možemo maksimalno umanjiti.

ESET antivirusni softver

Antivirusni softver je nezaobilazan softver koji se preporučuje instalirati na svako računalo. Iako se na tržištu pojavljuje cijeli niz kako komercijalnih tako i besplatnih rješenja, ne pružaju sva rješenja jednaku razinu sigurnosti. ESET Endpoint Security linija proizvoda nameće se već dulji niz godina kao iznimno kvalitetno sigurnosno rješenje a nezavisni testovi to i dokazuju iz godine u godinu. U verzijama prilagođenima posebno radnim stanicama i posebno poslužiteljima dobit ćete antivirusno rješenje koje minimalno opterećuje sistemske resurse pružajući pritom maksimalnu razinu sigurnosti.

Next-generation firewall

Osim zaraze malicioznim softverom (virusi, spyware i slično) na samim radnim stanicama djelatnika, postoje i druge ugroze koje ciljaju ostale djelove informatičke infrastrukture. Next-generation firewall je rješenje koje nadgleda sav promet koji se razmjenjuje između vaše mreže i Interneta te na taj način štiti od opasnosti koje bi inače mogle ugroziti sigurnost sustava. Opremljen značajkama kao što su Deep Packet Inspection i Sandboxing, next generation firewall rješenja podiži razinu sigurnosti na najvišu moguću.

Backup

Svi elektronički uređaju, pa tako i poslužitelji, podložni su kvarovima. Ukoliko se pokvari komponenta poput procesora, zamjenom neispravnog dijela poslužitelj nastavlja funkcionirati. Problem je ako dođe do kvara na tvrdom disku (ili RAID kontroleru). Tada postoji opasnost od gubitaka svih podataka na serveru. Druga opasnost javlja se u vidu napada malicioznim softverom koji može obrisati ili zaključati korisne podatke na poslužitelju. Treća opasnost je nehotično ili namjerno brisanje podataka od strane samog korisnika. Sve ove opasnosti možemo neutralizirati kvalitetnim backupom. Backup je mehanizam koji radi kopiju korisnih podataka na izdvojeno mjesto, koji mogu poslužiti za vračanje sustava u ispravno stanje ako se podaci na poslužitelju iz bilo kojeg razloga izgube.

Kontakt podaci

Za više informacija slobodno nam se obratite na e-mail adresu vladimir.lovrencic@ipc.hr ili telefon 040 395 219.